dissabte, 7 de novembre del 2015

Ca l'Amador i Alías despunten entre el Cadí Moixeró

Diego Alías (esquerra) acompanyat pels seus pares i una part del seu equip. Foto: Cuina Cinc
Josa del Cadí s’enlaira en un petit turó de la cara sud de la Serra del Cadí. El campanar sobresurt entre les cases de la vila. Aquesta localitat de l’Alt Urgell està a escassos quilòmetres de Gósol, té una vintena d’habitants i acull el restaurant Ca l’Amador. El xef és el santjoanenc Diego Alías i ha estat seleccionat entre els cinc finalistes a ser proclamat Cuiner de l’Any. “No estic gaire nerviós. Estic gaudint del moment”, comenta Alías. El 15 de novembre al Fòrum Gastronòmic, que enguany es celebra a Girona, es coneixeran els resultats de la votació popular que s’ha fet a través de La Vanguardia.

Els avis del Diego van marxar d’Almeria i van aterrar a Josa. Ca l’Amador era el nom de la casa pairal on van viure. Van voler conservar el nom, van remodelar una part de la casa i la van convertir en el restaurant. Ca l’Amador va obrir les portes al públic al 2000. “Hi ha un vincle emocional molt gran amb la casa i amb Josa del Cadí. Estem molt contents de ser a on som. Al principi, m’imaginava estar uns deu o dotze anys i després anar a la platja. Però va donar la casualitat que els meus pares es van jubilar i que aquí teníem i, seguim tenint, un equip fantàstic. Estem molt a gust i seguirem aquí fins que la gent se’n cansi de nosaltres. El boca-orella ens ha funcionat sempre. Els nostres clients són molt fidels i pugen expressament a Josa a dinar i passar una estona en aquest ambient fantàstic".

El xef Alías jugant amb unes cebes pelades. Foto: D.A.
Ca l’Amador no s’encasella amb un tipus de cuina concreta “Fem cuina tradicional, moderna, divertida, fem de tot, des d’uns canalons amb beixamel de ceps fins a unes boles de drac”. Es poden fer molts plats, apostar per mil ingredients i combinacions però la clau de volta és “estimar allò que fas. M’agrada cuinar. M’aixeco amb ganes de tallar cebes i escoltar música mentre faig una feina que m’encanta. Faig una feina que des de petit hi somiava. Quan era un nen tenia clar que volia ser cuiner i pallasso. Per sort, de cuiner m’hi puc dedicar i de  pallasso faig el que puc”, comenta en to jocós Alías.

La nominació a Cuiner de l’Any no farà variar el rumb de Ca l’Amador “Al llarg d’aquest temps hem anat evolucionant. Sempre, poc o molt, anem canviant, però no modificarem la mentalitat que tenim, les nostres ganes de canviar i l’amor cap a la nostra feina”.

Guanyi o no el premi, Alías i el seu equip tenen la recepta de l’èxit, 15 anys de feina avalen la seva trajectòria. El parc natural del Cadí Moixeró s’ho mira com sempre, passivament, sense fer soroll. Un paisatge idíl·lic emmarca, amb els colors de la tardor, un restaurant forjat amb esforç, tenacitat i talent. Només queda una setmana per saber si coronen o no a un santjoanenc com a mestre dels fogons catalans.  

Josa del Cadí a la comarca de l'Alt Urgell. Foto: Francesc Miralles



2 comentaris: